tirsdag 31. januar 2012

Strieskjorte og havrelefse.. og hvor skaffe dem i New York?

Da var det slutt på festen, og inn i det grå kjedlige Manhatten hverdagslivet...

Nei da det er ikke så ille, men det er jo en del daglige dags ting man må ha i orden her som alle andre steder. Mat, drikke, klær og en del andre småting man må ha uansett hvor man er hen. Vi fant fort ut at valg mulighetene er enorme i New York, men at det ikke nødvendigvis betyr at det er lett å få tak i det man vil ha. Bildet er forøvrig lånt fra wikipedia, men Times Square ser omtrent slik ut hver gang vi går forbi..Mat og drikke
Det kan jo vere naturlig å begynne med mat og drikke siden vi bor i Hells Kitchen. Navnet kommer fra utrykket "hotter than Hell", og er vistnok gitt av en politman kalt "Dutch Fred" en veteran I å rydde opp i områdets uendlig opprør rundt 1850. Når man veit at det fants barer som "the Blaze" hvor man vistnok dynket fremmede i sprit of fyrte på de for moro kan man jo skjønne insipirarsjonen. For de som må vere intressert så står de mye Hells Kitchen og Manhattens historie forøvrig her,
Men det var jo mat som var greia.. Det er ikke noe problem å skaffe seg noe å spise, I allefall ikke vis man vil spise ute. I Hells kitchen og Manhatten forøvrig fins alt av resturanter, alt fra Colombiansk til restauranter fra indre Mongolia. Prisene varierer selvfølgelig; vi har kjøpt kina mat take out til 5-6$ som er mer en nok til middag, men det er ikke noe problem å få seg luksus måltider til hundrevis av dollar om man vil. En hovedrett ligg i området her rundt 10-18$ uansett hvor resturanten kommer fra. Er også mulig å få seg en 5 retters Thai middag til rundt 20$ men kvaliteten er ikke den beste.
I tillegg til de rene spise stedene har puber og barer stort sett et utvalg av småretter/snacks i tillegg til drikkevarene. Dette kan typisk vere kylling vinger (nok til at du blir ganske mett) til 6-7$. Øl varierer ganske mye i pris fra 10$ for en flaske Bud på den lokale piano baren "Dont tell your mama" til 1$ på de billigste stedene under happy hour. I tillegg er det ofte folk i gatene som deler ut rabatt kuponger på diverse ting. Drinker koster stort sett det samme som øl om det er det man foretrekker, de er som regel en del sterkere en i Norge så man kan fort gå på en "smell" om man ikke er forsiktig.
Vi har allerede noen favoritter både på barer og spisesteder i nærheten, men det kommer vi nok tilbake til etterhvert.
I tillegg til de rene spise stedene fins det et utall såkalte Delier. Disse er som regel døgnåpne (barer stenger 4 på Manhatten), og selger i tillegg til sandwicher og noe varmmat, litt dagligvarer. Du kan ikke regne med å leve et sunt og godt liv om du skaffer all maten her men det er veldig praktiske siden de alltid er åpne og alltid rett ved.
Dagligvarer tok det litt tid før vi fant noen gode steder å handle. De har som sagt noe på deliene, men langt fra de vi trenger og er vant med.
Dagligvarer er ikke det letteste å skaffe, vi fikk utleveret en NYC survival guide på skolen og i denne fant vi et par alternativer. Trader Joes på Union Square var en vi måtte teste. Den hadde bra utvalg, men så eneormt med folk at det ble kø rundt hele butikken. Trader Joes wine ved siden av var derimot veldi lukrativ med sinde 3$ som smaker minst som 10$. På Union square er det også markeds dag hver lørdag hvor bønder fra nærområadet til Manhatten kommer og selger produktene sine.Hoved problemet med Trader Joe er at man må ta subway, ellers er sjappa fin og absolutt bra sted å fylle opp vinlageret nå og da.


Etter desperat jakt i nærområdet fant vi imidlertid et pap steder. Duane Read er en apotek kjede som har to ganske store avdelinger i nærheten av oss. De har noe mer mat en deliene, alt man skulle trenge av hygiene artikler og litt misc. elektriske som skøyteledninger osv. Den store skatten ligger likevel ved siden av apoteket og heter Amish Market. Her har de masse gode dagligvarer, kjøtt, fisk, grønsaker stort sett alt man trenger. I tillegg har de en grei mengde med sushi og annen rask ferdig mat. Jeg vil tro en sammenligning med meny ikke er så ille.I tillegg så har vi et par bakerier som har spiselig brød. Det vil is at det ikke er fyllt av sirup hverken av type high frouktose corn eller annet. Disse koster litt mer en det jallet de har på deliene men er verd det.

Klær
Selv er jeg ikke glad i å sjoppe og tok med meg så mye klær hjemmefra at jeg ikke gikk tom første uken. Noen andre er mer glad i å handle så tidlig i andre uka måtte vi ut på kles ekspedisjon. Nå er det nok klesbutikker å ta av på manhatten men det holdt ikke for Rangers ekspedisjon vi måtte ut av staten. Over til New Jersey og det forgjette Outlet landet. Bruke en dag her på å handle løær er ikke noe problem, og det klarte vi da også. Det går direkte buss til Manhatten dit så det er jo fint bortsett fra at det er 700 avgangsplaser på bussholdeplassen og det derfor er litt slit å finner riktig sted, Noen hundre dollar fattigere kom vi imidertidi tilbake med rene boxershortser og mange andre nye klær (jeg måtte bare kjøpe en skinimitasjone blazer).
Ellers er det som sagt mange mulighter i NYC også, bådde på "jalla" butikker og merke kjeder som Levis, Zara og H&M.

Mobiler og elektronikk
Bare måtte ta med litt om det også. Det fins elektronikk/mobil/kamera jalla butikke på hvert hjørne. Disse kan skaffe alt stort sett, men gjerne i fake versjon. Kan prute og få "gode tilbud" på disse. Bottomline er ikek alt som bør kjøpes der men en HDMI kabel kan ikke skade =)
I tillegg har vi Radioshak, Best buy, osv som er mer seriøse leverandører, som kanskje koster litt mer på noen ting men som du vet er trygge.

Vel det tror jeg får holde for nå. Vi har akkurat vert å betalt in siste del av husleien, og bestill vedlikehold på leiligheten. Deilig å vere ferdig med alle de store utgiftene (Skolepenger ble jo sporendereks betaltnår det ble stankk om straffegebyr).


1 kommentar:

  1. Kjekt å lese om dere. Blir ikke akkurat kjedelige måneder ser det ut som. Ser ut som der er noe både for fattig og rik...... Ønsker dere gode dager videre.

    SvarSlett